S přáteli máme netypickou profesi. Vzhledem k našemu velmi kladnému vztahu ke zvířatům jsme si rozhodli otevřít minizoo. Funguje už několik let. Samozřejmě mezi nejčastější návštěvníky patří děti, ale chodí k nám lidi takřka všech věkových kategorií. Naše zoo se snaží být etická, tudíž se snažíme poskytnout maximální prostor všem zvířatům. Také zde chováme jen místní zvířata, která žijí pouze na našem území nebo ve střední Evropě. Nechováme žádné exotické druhy.

Máme za to, že by se jim jednak stýskalo po domovině a kterak bychom jim nemohli poskytnout vhodné životní podmínky. To se týká i teploty, které u nás míváme. Určitě jim nemůžeme poskytnout tolik co jejich přirozené prostředí, které jsou zvyklá obývat. Chováme tedy hlavně kozy, ovce a drobné hlodavce. Také, a to je důležité, tu máme i různá nalezená zvířata. Není to tak, že by k nám lidé mohli kdykoliv donést svého psa nebo kočku, protože ji už nechtějí. Ale pokud naleznete bezbranné kotě nebo psa uvázaného na ulici, přesně takovým se snažíme poskytnout místo a zázemí.

Navíc…

Navíc pokud mají návštěvníci zájem, mohou pak na tato zvířátka přispět finanční částkou nebo, a to je ta nejlepší varianta, si je rovnou adoptovat. Máme tu i zachráněné slepičky z velkochovů. A kohoutky, kteří by jinak skončili na jatkách. V budoucnu bychom rádi zachraňovali i kravičky z velkochovů. Naší filosofií je ukázat lidem a dětem, že i takzvaná hospodářská zvířata mají svou duši a inteligenci a jsou velice citlivá.

Navíc některá z nich dosahují inteligence tříletého dítěte a některá jsou i více inteligentní než kočka nebo pes. Chceme tak ukázat, že se ničím neliší od našich domácích mazlíčků. Jen proto, že je člověk jednoho dne zavřel do klece, neznamená, že mají nižší právo na plnohodnotný život. Občas je ale těžké toto lidem vysvětlit. Kupodivu, když ale vidí, jak jsou zvířátka spokojená a jak dovedou dovádět a užívat si každodenních maličkostí, lidé brzy naznají, že jsou roztomilá.

Ovšem…

Ovšem vždy budou existovat lidé, kteří z nějakého důvodu budou nesnášet to, co děláte. Jakkoliv je to altruistické. A budou se vám následně mstít a dělat naschvály. Až kolikrát přemýšlíte nad jejich záští a zlobou a zkrátka si jen říkáte, proč, co je k tomu vede… Naši minizoo zdobí charakteristické malůvky se zvířátky, aby nás nikdo nepřehlédl. Požádali jsme o to místní umělce, kteří umí sprejovat nádherné graffiti. Ale co se nestalo! Jednoho dne se někdo rozhodl, že nám naši výzdobu „vylepší“. Vlastně ji totálně zprznil.

Nasprejoval na ní nějaké nesmyslné klikyháky a totálně tak zničil naši výzdobu. Moc nás to mrzelo. Museli jsme se graffiti zbavit a poté zajistit novou výzdobu. Naštěstí lidé nám přispěli na opravu. Na tu jsme si zavolali firmu A SERVIS LIPKA, s.r.o. Odstranění graffiti. Měla skvělé recenze a musím říct, že její pracovníci byli opravdu velmi milí. Graffiti odstranili tak, že tam nezůstala žádná původní stopa. Doporučili nám i antigraffitový nátěr, ten jsme si taktéž nechali nanést. Uvidíme, zda opět uděláme původní výzdobu. Možná časem. Každopádně firmě A SERVIS LIPKA děkujeme, že to tak skvěle a v poměrně krátkém čase zvládli.